barnensboktips

Barnböcker, boktips 0-18 år

Bokredaktör på KOKO
Frilans i böcker
Ca 1/dag
Främst nya & teman
Mor till 3(🏼11🏼4 🏼2)
Augustambassadör-18
Välkommen! /Johanna
Kontakt: DM/mail📬

Nu är ni hisnande tio tusen som följer mig här på @barnensboktips
🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
Jag är så otroligt glad att ni vill följa och ta del av mina boktips! Något jag hoppades på när jag startade kontot för två år sedan men att det skulle växa så snabbt och att ni skulle gilla och tipsa vidare i den utsträckning ni gör är helt fantastiskt. Tack!
.
Eftersom ni är många som trillat in den senaste tiden kommer här en liten presentation om mig, häng gärna med och berätta lite om dig själv!
.
Johanna heter jag, är uppvuxen i Dalarna men bor i Uppsala sedan snart 20 år. Snubblade av oförklarlig anledning in på naturvetenskapsspåret trots att böcker och språk alltid varit stora intressen. Något jag ångrat sedan dess men kompenserat med diverse kurser inom litteraturområdet samt genom att starta kontot här och vara bokredaktör för magasinet KOKO. Jobbar annars med läkemedelsbiverkningar och globala utbildningar med uppdrag från WHO.
.
Gift med mannen jag blev kär i som 19-åring och har tre döttrar som för närvarande genomgår tweenie-fas, 4-årsutbrott samt 2-års-kan-själv-fas. Så vi vet att vi lever...😅
.
Bor i betonglåda från 60-talet men drömmer om vackert hus med själ. Älskar att läsa, gå på konserter och se på serier med min man. Ogillar att städa, har lång startsträcka för träning och skulle helst bo på NZ (där bilden är tagen) året runt eller åtminstone okt-mars för att slippa slasket. Du då?
.
#barnensboktips #boktips #barnbok #barnböcker #ungdomsbok #ungdomsböcker #högläsning

Nu är ni hisnande tio tusen som följer mig här på @barnensboktips Jag är så otroligt glad att ni vill följa och ta del av mina boktips! Något jag hoppades på när jag startade kontot för två år sedan men att det skulle växa så snabbt och att ni skulle gilla och tipsa vidare i den utsträckning ni gör är helt fantastiskt. Tack! . Eftersom ni är många som trillat in den senaste tiden kommer här en liten presentation om mig, häng gärna med och berätta lite om dig själv! . Johanna heter jag, är uppvuxen i Dalarna men bor i Uppsala sedan snart 20 år. Snubblade av oförklarlig anledning in på naturvetenskapsspåret trots att böcker och språk alltid varit stora intressen. Något jag ångrat sedan dess men kompenserat med diverse kurser inom litteraturområdet samt genom att starta kontot här och vara bokredaktör för magasinet KOKO. Jobbar annars med läkemedelsbiverkningar och globala utbildningar med uppdrag från WHO. . Gift med mannen jag blev kär i som 19-åring och har tre döttrar som för närvarande genomgår tweenie-fas, 4-årsutbrott samt 2-års-kan-själv-fas. Så vi vet att vi lever... . Bor i betonglåda från 60-talet men drömmer om vackert hus med själ. Älskar att läsa, gå på konserter och se på serier med min man. Ogillar att städa, har lång startsträcka för träning och skulle helst bo på NZ (där bilden är tagen) året runt eller åtminstone okt-mars för att slippa slasket. Du då? . #barnensboktips #boktips #barnbok #barnböcker #ungdomsbok #ungdomsböcker #högläsning - 3 months ago

569 Likes
69 Comments
0
Fler som älskar mellandagarna? Här är det Legobyggen med Harry Potter för äldsta (tomten kom med både Brick Headz och Hogwarts) och Frost för de två yngsta. Själv hoppas jag kunna läsa några kapitel i min påbörjade ”Ord i djupaste blått” av Cath Crowley. Vad hittar ni på?
.
#barnensboktips #mellandagar #julmys #harrypotter @lego #harrypotterlego #brickheadz #potterhead #hogwarts #hogwartsgreathall #ordidjupasteblått #cathcrowley #modernista @modernistared

Fler som älskar mellandagarna? Här är det Legobyggen med Harry Potter för äldsta (tomten kom med både Brick Headz och Hogwarts) och Frost för de två yngsta. Själv hoppas jag kunna läsa några kapitel i min påbörjade ”Ord i djupaste blått” av Cath Crowley. Vad hittar ni på? . #barnensboktips #mellandagar #julmys #harrypotter @lego #harrypotterlego #brickheadz #potterhead #hogwarts #hogwartsgreathall #ordidjupasteblått #cathcrowley #modernista @modernistared - 3 months ago

205 Likes
15 Comments
3
God jul på er! Hoppas ni haft en fin dag och att den blev som du ville. Med fullt hus eller med lugn och ro, med eller utan tomte och med lagom med klappar.
.
Här har vi haft -18 med sol och sparkåkning. Tomten levererade filmlabb till äldsta och såg till de smås stora förtjusning till att vardagsrummet luktade mer My Little Pony än gran när han gick. Själv ska jag gosa i ny morgonrock och spela retro-Nintendo som jag köpt till familjen❤️Någon klapp som blev extra lyckad hos er i år?
.
För extra julstämning rekommenderas ”Pettson får julbesök”, en favorit i repris bland julböckerna som vi återkommer till varje år.
.
#barnensboktips #godjul #pettsonfårjulbesök #svennordqvist #opal #boktips #bilderbok #barnbok #julstämning

God jul på er! Hoppas ni haft en fin dag och att den blev som du ville. Med fullt hus eller med lugn och ro, med eller utan tomte och med lagom med klappar. . Här har vi haft -18 med sol och sparkåkning. Tomten levererade filmlabb till äldsta och såg till de smås stora förtjusning till att vardagsrummet luktade mer My Little Pony än gran när han gick. Själv ska jag gosa i ny morgonrock och spela retro-Nintendo som jag köpt till familjen️Någon klapp som blev extra lyckad hos er i år? . För extra julstämning rekommenderas ”Pettson får julbesök”, en favorit i repris bland julböckerna som vi återkommer till varje år. . #barnensboktips #godjul #pettsonfårjulbesök #svennordqvist #opal #boktips #bilderbok #barnbok #julstämning - 3 months ago

434 Likes
26 Comments
1
Nu är julen här! Här har vi som tradition att hänga strumpor kvällen innan julafton. Någon annan som får tomtebesök genom skorstenen?
.
När jag var barn hade vi fars gamla bandystrumpor medan våra barn fått aningen tjusigare strumpor😉
.
#barnensboktips #godjul #julstrumpa #julafton #klippansyllefabrik #diy #filtadull

Nu är julen här! Här har vi som tradition att hänga strumpor kvällen innan julafton. Någon annan som får tomtebesök genom skorstenen? . När jag var barn hade vi fars gamla bandystrumpor medan våra barn fått aningen tjusigare strumpor . #barnensboktips #godjul #julstrumpa #julafton #klippansyllefabrik #diy #filtadull - 3 months ago

122 Likes
7 Comments
1
Kommit i julstämning än? Om inte så rekommenderar jag varmt Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. Den här utgåvan med illustrationer av Robert Ingpen är den vackraste av de utgåvor jag hittat. Läses med fördel högt tillsammans under en filt.
.
Har ni någon bok ni gärna läser med eller utan barn som gör att ni kommer i julstämning? Berätta gärna i en kommentar.
.
#enjulsaga #charlesdickens #robertingpen #bwahlströms #julsaga #julberättelse #julbok #jul #julstämning #klassiker #högläsning @b.wahlstroms

Kommit i julstämning än? Om inte så rekommenderar jag varmt Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. Den här utgåvan med illustrationer av Robert Ingpen är den vackraste av de utgåvor jag hittat. Läses med fördel högt tillsammans under en filt. . Har ni någon bok ni gärna läser med eller utan barn som gör att ni kommer i julstämning? Berätta gärna i en kommentar. . #enjulsaga #charlesdickens #robertingpen #bwahlströms #julsaga #julberättelse #julbok #jul #julstämning #klassiker #högläsning @b.wahlstroms - 3 months ago

232 Likes
12 Comments
1
Den vackraste julklappen i år har jag redan gett mig själv. Säg hej till den bedårande lilla musen med de minsta tänderna och det ljuvligaste av uttryck!
.
Musen är skapad av konstnären och illustratören Clara Dackenberg, senast Augustnominerad för ”Hemma hos Harald Henriksson” tillsammans med Uje Brandelius.
.
Spana in @claradackenberg för att se fler av hennes alster. Har ni barn som läst KOKO från starten så fanns hennes träfigurer och täljskola med i ett av de allra första numren.
.
#barnensboktips #claradackenberg #träfigur #träslöjd #slöjd #slöjdkonst #hemslöjd #julklapp

Den vackraste julklappen i år har jag redan gett mig själv. Säg hej till den bedårande lilla musen med de minsta tänderna och det ljuvligaste av uttryck! . Musen är skapad av konstnären och illustratören Clara Dackenberg, senast Augustnominerad för ”Hemma hos Harald Henriksson” tillsammans med Uje Brandelius. . Spana in @claradackenberg för att se fler av hennes alster. Har ni barn som läst KOKO från starten så fanns hennes träfigurer och täljskola med i ett av de allra första numren. . #barnensboktips #claradackenberg #träfigur #träslöjd #slöjd #slöjdkonst #hemslöjd #julklapp - 3 months ago

289 Likes
10 Comments
1
Tips på klappar till någon som är 12 eller 15 eller kanske 35? Här kommer några av årets viktigaste och/eller bästa läsupplevelser. De som inte har recenserats ännu kommer så småningom. Tagga gärna någon som behöver tips till julafton eller läslov.
.
”Viktigast av allt -om kroppen, känslor och sex” av Nathalie Simonsson. Allt man vill fråga ett storasyskon om ryms här, skriver om den i KOKO. Från 13 år.
.
”Moxie” av Jennifer Mathieu. Riot grrrls, fanzines och feminism på high school. Peppigt från 12 år. I förra KOKO samt här tidigare.
.
”Kattvinden” av Helena Öberg och Kristin Lidström. Filmiskt vacker bildroman, en av årets bästa böcker. Tipsat i KOKO och här. Från ca 12 år.
.
”Finns det björkar i Sarajevo?” av Christina Lindström. Med exakt ton och nerv i språket får vi följa bröderna Kevin och Charlie under en händelserik vecka i Göteborg. Om kärlek, osäkerhet och familjeband. Från ca 13 år.
.
”Inuti huvudet är jag kul” av Lisa Bjärbo. En av de böcker som berört mig mest i år. Om introverta Liv, panikångest och att hitta sin plats. Recenserat här tidigare. Från ca 13 och absolut för vuxna.
.
”Flickvänsmaterial” av Yrsa Walldén. Misslyckade Tinderdejter, varma sommarnätter och att snubbla över kärleken. Ljuvligt språk och bubblande läsupplevelse. Från ca 15 år.
.
”Mizeria” av Melody Farshin. Livet i orten för tvillingarna Aisha och Ali. Om hederskultur, olycklig kärlek och broderskap. Smått fantastisk språkupplevelse. Recenserad här och i KOKO. Från ca 13 år.
.
”Slutet” av Mats Strandberg. Vad gör du de sista veckorna innan kometen kommer och jorden går under? Tänkvärd apokalyps som med dagens klimatförändringar känns högaktuell. Från ca 15 år.
.
”Berättelsen om Sverige -texter om vår demokrati” av Patrik Lundberg. En av de mest tänkvärda böcker jag läst i år. Om vad en demokrati innebär och hur möjligheten att göra sin röst hörd förändrats genom åren. Recenserad här tidigare. Från ca 13 och absolut även för vuxna.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #ungdomsbok #ungdomsböcker #boktips #viktigastavallt #moxie #inutihuvudetärjagkul #slutet #flickvänsmaterial #kattvinden #finnsdetbjörkarisarajevo #mizeria #berättelsenomsverige

Tips på klappar till någon som är 12 eller 15 eller kanske 35? Här kommer några av årets viktigaste och/eller bästa läsupplevelser. De som inte har recenserats ännu kommer så småningom. Tagga gärna någon som behöver tips till julafton eller läslov. . ”Viktigast av allt -om kroppen, känslor och sex” av Nathalie Simonsson. Allt man vill fråga ett storasyskon om ryms här, skriver om den i KOKO. Från 13 år. . ”Moxie” av Jennifer Mathieu. Riot grrrls, fanzines och feminism på high school. Peppigt från 12 år. I förra KOKO samt här tidigare. . ”Kattvinden” av Helena Öberg och Kristin Lidström. Filmiskt vacker bildroman, en av årets bästa böcker. Tipsat i KOKO och här. Från ca 12 år. . ”Finns det björkar i Sarajevo?” av Christina Lindström. Med exakt ton och nerv i språket får vi följa bröderna Kevin och Charlie under en händelserik vecka i Göteborg. Om kärlek, osäkerhet och familjeband. Från ca 13 år. . ”Inuti huvudet är jag kul” av Lisa Bjärbo. En av de böcker som berört mig mest i år. Om introverta Liv, panikångest och att hitta sin plats. Recenserat här tidigare. Från ca 13 och absolut för vuxna. . ”Flickvänsmaterial” av Yrsa Walldén. Misslyckade Tinderdejter, varma sommarnätter och att snubbla över kärleken. Ljuvligt språk och bubblande läsupplevelse. Från ca 15 år. . ”Mizeria” av Melody Farshin. Livet i orten för tvillingarna Aisha och Ali. Om hederskultur, olycklig kärlek och broderskap. Smått fantastisk språkupplevelse. Recenserad här och i KOKO. Från ca 13 år. . ”Slutet” av Mats Strandberg. Vad gör du de sista veckorna innan kometen kommer och jorden går under? Tänkvärd apokalyps som med dagens klimatförändringar känns högaktuell. Från ca 15 år. . ”Berättelsen om Sverige -texter om vår demokrati” av Patrik Lundberg. En av de mest tänkvärda böcker jag läst i år. Om vad en demokrati innebär och hur möjligheten att göra sin röst hörd förändrats genom åren. Recenserad här tidigare. Från ca 13 och absolut även för vuxna. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #ungdomsbok #ungdomsböcker #boktips #viktigastavallt #moxie #inutihuvudetärjagkul #slutet #flickvänsmaterial #kattvinden #finnsdetbjörkarisarajevo #mizeria #berättelsenomsverige - 3 months ago

171 Likes
7 Comments
20
Fortsätter mata er med julklappstips/bibliotekslån inför jullovet. Här kommer ett gäng av årets allra bästa böcker som passar från ca 9 år och uppåt. Tagga gärna någon som behöver tips! De flesta finns recenserade sedan tidigare här och/eller i KOKO.
.
”Den där Jonny Jonsson Johnson” av Elin Lindell. Detta tips utfärdas med varning för att sätta skumtomtarna i halsen av skratt. Varmt porträtt av Jonnys dråpliga tillvaro med skilda föräldrar och ett y-namn som bara kan leda till kriminalitet. Från ca 8 år.
.
”Älgflickan” av Malin Klingenberg. Ett klassiskt porträtt av att inte passa in bland klasskompisarna men med en ovanligt kavat och trygg huvudperson. Med ett vackert språk beskrivs skogen som den trygga tillflyktsorten där en oväntad vänskap uppstår. Från ca 10 år.
.
”Comedy Queen” av Jenny Jägerfeld. Ingen har väl missat denna? En av de bästa böckerna som getts ut i år. Augustnominerad och nu ser det ut som att den ska bli film också. Hurra!
.
”Arlo Finch i Eldsdalen” av John August. Scouter, magiska världar, amerikansk småstad och känslan av en Tim Burtonfilm. Från ca 9 år och långt uppåt.
.
”F som i sämst” av Cilla Jackert. Om Jonna som är sämst på allt och har en talangfull syster som alla avgudar. Från ca 9 år.
.
”Hjärtat är en knuten hand” av Ingrid Ovedie Volden. Berättelsen växlar mellan Oliver och Aline och deras vägar som möts i ett skolarbete. Från ca 9 år.
.
”Athena -grattis världen! Jag är här nu!” av Elin Ek. Humor för hela familjen när Athenas hybris drabbar världen. Läs gärna min intervju med Elin i nya KOKO. Från ca 8 år.
.
”Fågeltämjaren” av Karin Erlandsson. Spännande fortsättning på det storslagna äventyret i Legenden om Ögonstenen. Från ca 9 år.
.
”Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat” av Caleb Crisp. Ett tips från min 10-åring som tycker den här serien är ”helt sjukt bra”. Ibland läskigt men Ivy löser det mesta. Från ca 9 år.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #barnbok #julklappar #högläsning #sagor #humor #spänning #läslust #läspepp @alfabetabokforlag @schildtssoderstroms @rabensjogren @naturochkultur @bonniercarlsen @modernistared

Fortsätter mata er med julklappstips/bibliotekslån inför jullovet. Här kommer ett gäng av årets allra bästa böcker som passar från ca 9 år och uppåt. Tagga gärna någon som behöver tips! De flesta finns recenserade sedan tidigare här och/eller i KOKO. . ”Den där Jonny Jonsson Johnson” av Elin Lindell. Detta tips utfärdas med varning för att sätta skumtomtarna i halsen av skratt. Varmt porträtt av Jonnys dråpliga tillvaro med skilda föräldrar och ett y-namn som bara kan leda till kriminalitet. Från ca 8 år. . ”Älgflickan” av Malin Klingenberg. Ett klassiskt porträtt av att inte passa in bland klasskompisarna men med en ovanligt kavat och trygg huvudperson. Med ett vackert språk beskrivs skogen som den trygga tillflyktsorten där en oväntad vänskap uppstår. Från ca 10 år. . ”Comedy Queen” av Jenny Jägerfeld. Ingen har väl missat denna? En av de bästa böckerna som getts ut i år. Augustnominerad och nu ser det ut som att den ska bli film också. Hurra! . ”Arlo Finch i Eldsdalen” av John August. Scouter, magiska världar, amerikansk småstad och känslan av en Tim Burtonfilm. Från ca 9 år och långt uppåt. . ”F som i sämst” av Cilla Jackert. Om Jonna som är sämst på allt och har en talangfull syster som alla avgudar. Från ca 9 år. . ”Hjärtat är en knuten hand” av Ingrid Ovedie Volden. Berättelsen växlar mellan Oliver och Aline och deras vägar som möts i ett skolarbete. Från ca 9 år. . ”Athena -grattis världen! Jag är här nu!” av Elin Ek. Humor för hela familjen när Athenas hybris drabbar världen. Läs gärna min intervju med Elin i nya KOKO. Från ca 8 år. . ”Fågeltämjaren” av Karin Erlandsson. Spännande fortsättning på det storslagna äventyret i Legenden om Ögonstenen. Från ca 9 år. . ”Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat” av Caleb Crisp. Ett tips från min 10-åring som tycker den här serien är ”helt sjukt bra”. Ibland läskigt men Ivy löser det mesta. Från ca 9 år. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #barnbok #julklappar #högläsning #sagor #humor #spänning #läslust #läspepp @alfabetabokforlag @schildtssoderstroms @rabensjogren @naturochkultur @bonniercarlsen @modernistared - 3 months ago

282 Likes
35 Comments
14
Någon som har ett barn med specialintresse därhemma? Berätta gärna!
.
Kanske ni vill nära det intresset eller försöka få barnet att nörda in sig på något nytt i jul? Här kommer tio tips på nya faktaböcker för ca 2-12 år.
.
”Pippi på konst” av Lena Eriksson och Stina Wirsén. Tipsar om denna i KOKO, om Nationalmuseums samling och konstbegrepp i allmänhet. Från ca 9 år.
.
”Vems bajs?” av Sarah Watson och Emma Jansson. Efter ”Vems spår?” får vi nu gissa bajs. Fakta på rim, detaljerade skogsillustrationer och bajs kan inte bli annat än succé. Från ca 2 år.
.
”Dino deluxe” av Sarah Sheppard är en samlingsvolym med det bästa från hennes färgsprakande dinovärld. Från ca 4 år.
.
”Rebellens nybörjarbok -konsten att låta tillsammans” av Kajsa Bornedal. Vill du drilla barnen i att stå upp för vad de tror på, demonstrera och göra sina röster hörda? Då är detta boken för dig. Från ca 8 år.
.
”Evolutionen -livet på jorden” av Katie Scott. Serien faktaböcker i skolplanschstil fortsätter, denna i något mindre format jämfört med t.ex. ”Animalium”. Från ca 7 år.
.
”Natten lyser!” av Lena Sjöberg. Denna tipsar jag om i KOKO. Fascinerande fakta om allt som faktiskt lyser på natten. Allt från lysmaskar och mossa till läskiga djuphavsfiskar.
.
”Fantastiskt fenomenala kvinnor som förändrade världen” och ”Fantastiskt fenomenala kvinnor som skrev historia” av Kate Pankhurst. Ett perfekt mellansteg mellan serien ”Små människor -stora drömmar” och ”Godnattsagor för rebelltjejer”. Från ca 6 år.
.
”Bebisfabriken” av Li Söderberg och Katy Kimbell. Hur gör djur? Här närmar man sig bebistillverkningen ur djurvärldens perspektiv. Humoristiskt med snudd på självlysande bilder av gulliga och knäppa djur. Från ca 4 år.
.
”Drottningsylt -helt sanna sagor” av Josefin Johansson och Jonna Björnstjerna. Var finns alla drottningar i våra historieböcker? Knappt någonstans... Ett deppigt faktum som resulterade i denna faktabok fylld med humor och kuriosa. Passar såväl 4- som 10-åringar.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #faktabok #faktaförbarn #barnbok #barnböcker #feminism #historia #evolution #dinosaurier #bajs #konst #revolution #naturvetenskap

Någon som har ett barn med specialintresse därhemma? Berätta gärna! . Kanske ni vill nära det intresset eller försöka få barnet att nörda in sig på något nytt i jul? Här kommer tio tips på nya faktaböcker för ca 2-12 år. . ”Pippi på konst” av Lena Eriksson och Stina Wirsén. Tipsar om denna i KOKO, om Nationalmuseums samling och konstbegrepp i allmänhet. Från ca 9 år. . ”Vems bajs?” av Sarah Watson och Emma Jansson. Efter ”Vems spår?” får vi nu gissa bajs. Fakta på rim, detaljerade skogsillustrationer och bajs kan inte bli annat än succé. Från ca 2 år. . ”Dino deluxe” av Sarah Sheppard är en samlingsvolym med det bästa från hennes färgsprakande dinovärld. Från ca 4 år. . ”Rebellens nybörjarbok -konsten att låta tillsammans” av Kajsa Bornedal. Vill du drilla barnen i att stå upp för vad de tror på, demonstrera och göra sina röster hörda? Då är detta boken för dig. Från ca 8 år. . ”Evolutionen -livet på jorden” av Katie Scott. Serien faktaböcker i skolplanschstil fortsätter, denna i något mindre format jämfört med t.ex. ”Animalium”. Från ca 7 år. . ”Natten lyser!” av Lena Sjöberg. Denna tipsar jag om i KOKO. Fascinerande fakta om allt som faktiskt lyser på natten. Allt från lysmaskar och mossa till läskiga djuphavsfiskar. . ”Fantastiskt fenomenala kvinnor som förändrade världen” och ”Fantastiskt fenomenala kvinnor som skrev historia” av Kate Pankhurst. Ett perfekt mellansteg mellan serien ”Små människor -stora drömmar” och ”Godnattsagor för rebelltjejer”. Från ca 6 år. . ”Bebisfabriken” av Li Söderberg och Katy Kimbell. Hur gör djur? Här närmar man sig bebistillverkningen ur djurvärldens perspektiv. Humoristiskt med snudd på självlysande bilder av gulliga och knäppa djur. Från ca 4 år. . ”Drottningsylt -helt sanna sagor” av Josefin Johansson och Jonna Björnstjerna. Var finns alla drottningar i våra historieböcker? Knappt någonstans... Ett deppigt faktum som resulterade i denna faktabok fylld med humor och kuriosa. Passar såväl 4- som 10-åringar. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #faktabok #faktaförbarn #barnbok #barnböcker #feminism #historia #evolution #dinosaurier #bajs #konst #revolution #naturvetenskap - 3 months ago

250 Likes
39 Comments
20
Här kommer ett samlat gäng illustrerade kapitelböcker för blandade åldrar (ca 3-15 år) men främst ca 6-9 år.
.
”Ylvania -de stulna skuggornas tid” av Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Pettersson. Det magiska äventyret fortsätter för Alba och Väktarstjärnan. Läs gärna mina intervjuer med Ylva och Marcus-Gunnar i senaste KOKO. Från ca 6 år som högläsning eller ca 9 på egen hand.
.
”Så mycket kärlek kan inte dö” av Moni Nilsson och Joanna Hellgren. Om sorgen och rädslan för att leva vidare när ens mamma ska dö. Drabbande läsning, den bok jag gråtit allra mest till i år. Har tipsat om denna i P1 morgon samt i KOKO, kommer på bloggen också. Från ca 10-12 år och uppåt.
.
”Mitt fönster mot rymden” av Oskar Kroon och Josefin Sundqvist. En debut med fantastiskt språk och återhållna blyertsillustrationer om kärleken mellan förälder och barn. Tipsat både här och i KOKO. Från ca 6 år. @brombergsforlag
.
”Frallan räddar världen” av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Älskade Frallan är tillbaka! Denna gång med miljön i fokus och på fågelspaning med mormors nya kille Klaus. Från ca 5 år.
.
”Det fina med Kerstin” av Helena Hedlund och Katarina Strömgård. Skimrande debut om att vara sin egen, samla på guldsaker och inte riktigt passa in. I vår kommer äntligen del två. Tipsat både här och i KOKO. Från ca 5 år.
.
”Familjen Knyckertz och gulddiamanten” av Anders Sparring och Per Gustavsson. Humor för hela familjen när pappa Bove, Kriminellen och övriga familjen är tillbaka med nya brott i sikte. Från ca 3 år. Tipsat om i KOKO.
.
”Viggo och rädslolistan” av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria. Den här har jag tipsat om i både P1 Morgon, i KOKO och här. Fint porträtt av känslosam kille i såväl ord som bild.
.
”Jag heter Beata” av Katarina Kieri och Anna Sandler. Om pingis, kärleken till en kusin, längtan efter glasögon och saknaden efter en bror. Från ca 6 år.
.
”Jojje 5 år” av Ellen Karlsson och Monika Forsberg. Tipsat om denna pärla tidigare. Utmärkt övergång till kapitelbok. Om varannan-vecka-livet och tillvaron på förskolan Havet. Från ca 4 år.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #barnbok #barnböcker #högläsning #förskoleklass #lågstadiet

Här kommer ett samlat gäng illustrerade kapitelböcker för blandade åldrar (ca 3-15 år) men främst ca 6-9 år. . ”Ylvania -de stulna skuggornas tid” av Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Pettersson. Det magiska äventyret fortsätter för Alba och Väktarstjärnan. Läs gärna mina intervjuer med Ylva och Marcus-Gunnar i senaste KOKO. Från ca 6 år som högläsning eller ca 9 på egen hand. . ”Så mycket kärlek kan inte dö” av Moni Nilsson och Joanna Hellgren. Om sorgen och rädslan för att leva vidare när ens mamma ska dö. Drabbande läsning, den bok jag gråtit allra mest till i år. Har tipsat om denna i P1 morgon samt i KOKO, kommer på bloggen också. Från ca 10-12 år och uppåt. . ”Mitt fönster mot rymden” av Oskar Kroon och Josefin Sundqvist. En debut med fantastiskt språk och återhållna blyertsillustrationer om kärleken mellan förälder och barn. Tipsat både här och i KOKO. Från ca 6 år. @brombergsforlag . ”Frallan räddar världen” av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Älskade Frallan är tillbaka! Denna gång med miljön i fokus och på fågelspaning med mormors nya kille Klaus. Från ca 5 år. . ”Det fina med Kerstin” av Helena Hedlund och Katarina Strömgård. Skimrande debut om att vara sin egen, samla på guldsaker och inte riktigt passa in. I vår kommer äntligen del två. Tipsat både här och i KOKO. Från ca 5 år. . ”Familjen Knyckertz och gulddiamanten” av Anders Sparring och Per Gustavsson. Humor för hela familjen när pappa Bove, Kriminellen och övriga familjen är tillbaka med nya brott i sikte. Från ca 3 år. Tipsat om i KOKO. . ”Viggo och rädslolistan” av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria. Den här har jag tipsat om i både P1 Morgon, i KOKO och här. Fint porträtt av känslosam kille i såväl ord som bild. . ”Jag heter Beata” av Katarina Kieri och Anna Sandler. Om pingis, kärleken till en kusin, längtan efter glasögon och saknaden efter en bror. Från ca 6 år. . ”Jojje 5 år” av Ellen Karlsson och Monika Forsberg. Tipsat om denna pärla tidigare. Utmärkt övergång till kapitelbok. Om varannan-vecka-livet och tillvaron på förskolan Havet. Från ca 4 år. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #barnbok #barnböcker #högläsning #förskoleklass #lågstadiet - 3 months ago

312 Likes
20 Comments
20
Det kommer ju så otroligt många bilderböcker och för att ni inte ska missa pärlorna har jag här samlat några av mina främsta favoriter från i år. Tagga gärna någon som kan behöva hjälp i julklappsruschen i en kommentar.
.
Alla böcker utom en finns recenserade sedan tidigare men även den kommer upp på bloggen inom kort.
.
”Hemma hos Harald Henriksson” av Uje Brandelius och Clara Dackenberg. I text en lekträff mellan två barn, i bild en annan berättelse om städhjälp och klasskillnader.
.
”Gropen” av Emma AdBåge. Om de vuxnas överbeskyddande avsaknad av fantasi och barnens längtan efter den kreativa leken i en beige tillvaro.
.
”Dom som bestämmer” av Lisen Adbåge. Om maktbalansen på lekplatsen, de som bestämmer, de som inte får vara med och de som ser på bakom persiennerna. En fullträff, särskilt efter det här valåret.
.
”Modig som ett lejon pigg som en mört” av Marcus-Gunnar Pettersson. Djuridiomen haglar, rimmen har taktfast rytm och detaljerna i illustrationerna tål att tittas på om och om igen. Utmärkt rim- och ramsbok för såväl 1-åringar som 5-åringar.
.
”Jag hatar kaniner och blommor och barn” av Per Nilsson och Lisen Adbåge. Om en märklig huvudperson som hatar det mesta men älskar bajs och döda kråkor. Illustrerad ur barnperspektiv med rolig twist.
.
”Hemma hela sommaren” av Elin Johansson och Ellen Ekman. Radarparet mamman och barnet är tillbaka. Denna gång blir det uppfinningsrik safari i hemmiljön i brist på pengar till utlandsresa.
.
”När vi blundar” av Lotta Olsson och Olof Landström. Poetiska rim om vad som sker när verkligheten och drömmen möts, hur vår värld blir så mycket större och allt är möjligt.
.
”Mannen som byggde ett hus” av Anna Höglund. En känga till samtidens renoveringshets och drömmar om självförverkligande genom att äga de rätta sakerna. Om att glömma leva i jakten på materiell lycka.
.
”Olle och Bolle handlar” av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman. Svettigt besök på mataffären skapar hög igenkänning hos såväl vuxna som barn som någon gång haft ett liiitet sammanbrott i kassakön.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #julklapp #bilderbok #barnbok #bilderböcker #barnböcker #lästips #förskola #högläsning

Det kommer ju så otroligt många bilderböcker och för att ni inte ska missa pärlorna har jag här samlat några av mina främsta favoriter från i år. Tagga gärna någon som kan behöva hjälp i julklappsruschen i en kommentar. . Alla böcker utom en finns recenserade sedan tidigare men även den kommer upp på bloggen inom kort. . ”Hemma hos Harald Henriksson” av Uje Brandelius och Clara Dackenberg. I text en lekträff mellan två barn, i bild en annan berättelse om städhjälp och klasskillnader. . ”Gropen” av Emma AdBåge. Om de vuxnas överbeskyddande avsaknad av fantasi och barnens längtan efter den kreativa leken i en beige tillvaro. . ”Dom som bestämmer” av Lisen Adbåge. Om maktbalansen på lekplatsen, de som bestämmer, de som inte får vara med och de som ser på bakom persiennerna. En fullträff, särskilt efter det här valåret. . ”Modig som ett lejon pigg som en mört” av Marcus-Gunnar Pettersson. Djuridiomen haglar, rimmen har taktfast rytm och detaljerna i illustrationerna tål att tittas på om och om igen. Utmärkt rim- och ramsbok för såväl 1-åringar som 5-åringar. . ”Jag hatar kaniner och blommor och barn” av Per Nilsson och Lisen Adbåge. Om en märklig huvudperson som hatar det mesta men älskar bajs och döda kråkor. Illustrerad ur barnperspektiv med rolig twist. . ”Hemma hela sommaren” av Elin Johansson och Ellen Ekman. Radarparet mamman och barnet är tillbaka. Denna gång blir det uppfinningsrik safari i hemmiljön i brist på pengar till utlandsresa. . ”När vi blundar” av Lotta Olsson och Olof Landström. Poetiska rim om vad som sker när verkligheten och drömmen möts, hur vår värld blir så mycket större och allt är möjligt. . ”Mannen som byggde ett hus” av Anna Höglund. En känga till samtidens renoveringshets och drömmar om självförverkligande genom att äga de rätta sakerna. Om att glömma leva i jakten på materiell lycka. . ”Olle och Bolle handlar” av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman. Svettigt besök på mataffären skapar hög igenkänning hos såväl vuxna som barn som någon gång haft ett liiitet sammanbrott i kassakön. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #boktips #julklapp #bilderbok #barnbok #bilderböcker #barnböcker #lästips #förskola #högläsning - 3 months ago

247 Likes
16 Comments
12
Här kommer ett gäng tips på bilderböcker jag ännu inte recenserat men gärna tipsar om inför julklappsköp eller bibliotekslån. Längre recensioner kommer läggas upp på bloggen allt eftersom. Redan recenserade böcker finns på bloggen och här i flödet.
.
”Ett sista brev” av Antonis Papatheodouolu och Iris Samartzi. En av årets vackraste böcker om brevbäraren som ger sig ut på sin sista runda.
.
”Det bästa jag vet -en antologi med Ulf Stark och hans vänner”. En vacker sammanställning av bredden i Ulfs författarskap. Här samsas såväl bilderböcker som dikter.
.
”Colettes fågel” av Isabelle Arsenault. Om att flytta till ett nytt område och råka ljuga om att man har en fågel som flugit bort.
.
”Den lyckliga ön” av Marit Törnqvist. Filosofiskt om att var och en har sin egen längtan och sin egen lycka.
.
”Hundpromenaden” av Sven Nordqvist. Myllrande och storslaget när Nordqvist skapar på egen hand. En ordlös bilderbok som skapar stort spelrum för fantasin.
.
”Bidde det då?” av Pija Lindenbaum. Fri tolkning av den klassiska sagan om den lilla gubben som går till skräddaren. Här får vi följa såväl den grå vardagen som gubbens rika inre liv.
.
”Chinos tjocka kinder” av Maria Nilsson Thore. Om en egocentrisk men populär hamster som en dag gladeligen moffar i sig alla frön.
.
”Om orm” av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen. Stor dramatik, färgsprakande och inbjudande högläsning om orm.
.
”Tågresan” av Hannah Arnesen. En vackert illustrerad tågresa mellan verklighet och fantasi med svepande akvarell och detaljerad blyerts.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #barnbok #bilderbok #boktips #bilderböcker #högläsning 
#ettsistabrev #detbästajagvet #colettesfågel #denlyckligaön #hundpromenaden #biddedetdå #chinostjockakinder #omorm #tågresan

Här kommer ett gäng tips på bilderböcker jag ännu inte recenserat men gärna tipsar om inför julklappsköp eller bibliotekslån. Längre recensioner kommer läggas upp på bloggen allt eftersom. Redan recenserade böcker finns på bloggen och här i flödet. . ”Ett sista brev” av Antonis Papatheodouolu och Iris Samartzi. En av årets vackraste böcker om brevbäraren som ger sig ut på sin sista runda. . ”Det bästa jag vet -en antologi med Ulf Stark och hans vänner”. En vacker sammanställning av bredden i Ulfs författarskap. Här samsas såväl bilderböcker som dikter. . ”Colettes fågel” av Isabelle Arsenault. Om att flytta till ett nytt område och råka ljuga om att man har en fågel som flugit bort. . ”Den lyckliga ön” av Marit Törnqvist. Filosofiskt om att var och en har sin egen längtan och sin egen lycka. . ”Hundpromenaden” av Sven Nordqvist. Myllrande och storslaget när Nordqvist skapar på egen hand. En ordlös bilderbok som skapar stort spelrum för fantasin. . ”Bidde det då?” av Pija Lindenbaum. Fri tolkning av den klassiska sagan om den lilla gubben som går till skräddaren. Här får vi följa såväl den grå vardagen som gubbens rika inre liv. . ”Chinos tjocka kinder” av Maria Nilsson Thore. Om en egocentrisk men populär hamster som en dag gladeligen moffar i sig alla frön. . ”Om orm” av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen. Stor dramatik, färgsprakande och inbjudande högläsning om orm. . ”Tågresan” av Hannah Arnesen. En vackert illustrerad tågresa mellan verklighet och fantasi med svepande akvarell och detaljerad blyerts. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #julklappstips #barnbok #bilderbok #boktips #bilderböcker #högläsning #ettsistabrev #detbästajagvet #colettesfågel #denlyckligaön #hundpromenaden #biddedetdå #chinostjockakinder #omorm #tågresan - 3 months ago

239 Likes
10 Comments
15
Nu så! Dags för några poster med samlade julklappstips. Tagga gärna någon i behov av tips på klappar för småttingar!
.
Numera kan ni ju söka på bloggen (www.barnensboktips.se) efter olika åldersgrupper, kategorier och teman men jag summerar lite här också samt passar på att tipsa om några som ej finns recenserade sedan tidigare.
.
Till småbarnsböcker räknar jag främst de med tjocka, hårda sidor samt enstaka bilderböcker med liten textmängd. Riktmärke är ca 0-3 år. Här kommer några förslag på finfina klappar:
.
”Säg hej!” av Annika Sandelin och Linda Bondestam. Färgsprakande promenad bland borttappade saker, rim som får tungan att krulla sig och snillrikt dragspelsformat.
.
”En sur citron” av Emma Virke. Frukterna i skålen tar till alla knep som finns för att få citronen på bättre humör. Gapskratt utlovas vid denna interaktiva läsupplevelse, smått genialiskt sätt att utnyttja bokens format.
.
”Vems resa?” av Stina Wirsén. En semesterresa blir till något större när Lilla Hund lär sig leka över språkgränserna.
.
”Den hungriga fisken” av Sara Gimbergsson. Oväntade vändningar utlovas när fisken ger sig ut att leta mat. Vad är mums och vad är blä?
.
”Bilar på väg” av Hanna Albrektson. Färgsprakande kavalkad av fordon och dess förare.
.
”Allan & Mike -vi leker att jag är din pappa” av Tora von Platen och Emili Svensson. Traditionella lekar på normkreativt vis i förskolemiljö.
.
”Morgans morgon” av Maria Nilsson Thore. Hög igenkänning för såväl stora som små som någon gång upplevt påklädningsracet.
.
”Bruno åker pulka” av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä. Här får läsaren hjälpa Bruno följa olika spår i snön. Vem har gått här?
.
”Fantastiska Fanny och färgerna” av Anna Hansson och Emelie Stigwan. Interaktiv bok om färger med illustrationer som för tankarna till Barbapapafamiljen.
.
#barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #småbarnsböcker #småbarnsbok #boktips #barnbok #julklapp #julklappstips @lindabondestam @forlagetm @emmavirke @hannaalbrektson @saragimbergsson @jagjobbar @lillapiratforlaget @stinawirsen @bonniercarlsen @emilisvensson @olikaforlag @840130 @rabensjogren @annaprincesshansson @betapedagog

Nu så! Dags för några poster med samlade julklappstips. Tagga gärna någon i behov av tips på klappar för småttingar! . Numera kan ni ju söka på bloggen (www.barnensboktips.se) efter olika åldersgrupper, kategorier och teman men jag summerar lite här också samt passar på att tipsa om några som ej finns recenserade sedan tidigare. . Till småbarnsböcker räknar jag främst de med tjocka, hårda sidor samt enstaka bilderböcker med liten textmängd. Riktmärke är ca 0-3 år. Här kommer några förslag på finfina klappar: . ”Säg hej!” av Annika Sandelin och Linda Bondestam. Färgsprakande promenad bland borttappade saker, rim som får tungan att krulla sig och snillrikt dragspelsformat. . ”En sur citron” av Emma Virke. Frukterna i skålen tar till alla knep som finns för att få citronen på bättre humör. Gapskratt utlovas vid denna interaktiva läsupplevelse, smått genialiskt sätt att utnyttja bokens format. . ”Vems resa?” av Stina Wirsén. En semesterresa blir till något större när Lilla Hund lär sig leka över språkgränserna. . ”Den hungriga fisken” av Sara Gimbergsson. Oväntade vändningar utlovas när fisken ger sig ut att leta mat. Vad är mums och vad är blä? . ”Bilar på väg” av Hanna Albrektson. Färgsprakande kavalkad av fordon och dess förare. . ”Allan & Mike -vi leker att jag är din pappa” av Tora von Platen och Emili Svensson. Traditionella lekar på normkreativt vis i förskolemiljö. . ”Morgans morgon” av Maria Nilsson Thore. Hög igenkänning för såväl stora som små som någon gång upplevt påklädningsracet. . ”Bruno åker pulka” av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä. Här får läsaren hjälpa Bruno följa olika spår i snön. Vem har gått här? . ”Fantastiska Fanny och färgerna” av Anna Hansson och Emelie Stigwan. Interaktiv bok om färger med illustrationer som för tankarna till Barbapapafamiljen. . #barnensboktips #barnensboktipsjulklappstips #småbarnsböcker #småbarnsbok #boktips #barnbok #julklapp #julklappstips @lindabondestam @forlagetm @emmavirke @hannaalbrektson @saragimbergsson @jagjobbar @lillapiratforlaget @stinawirsen @bonniercarlsen @emilisvensson @olikaforlag @840130 @rabensjogren @annaprincesshansson @betapedagog - 3 months ago

276 Likes
27 Comments
0
.
Från svag saft till stark gemenskap
.
Känslan av att som barn tvingas åka till den där avlägsna släktingen på kalas. Där det varken finns leksaker eller böcker, där det luktar konstigt och serveras alldeles för svag saft. Där de vuxna pratar över huvudet på barnet som gång på gång undrar när man får åka hem. Den känslan av utanförskap gestaltar Ebba Forslind inkännande i bilderboken ”Fastrarna”.
.
Berättarjaget ska åka på kalas med mamma, småsyrrorna och mammas kille Björn. Det är Björns gamla mamma som ska firas och det är tråkigt och nästan lite fult där hon bor. Alla bara gullar med småsyrrorna, någon har ritat i den enda boken och alla leksaker är sönder. Men så ropviskar Björns vuxna småsyrror lite tyst från köket. De undrar om de kanske kan få bli fastrar? Vips byts den grå tristessen mot fastrarnas upptåg och färgglada famn.
.
I likhet med debuten ”Jättejättebråttom” ställer sig Ebba Forslind på barnets sida. Här ges plats åt barnet som inte längre har gulliga små fötter men som ändå vill känna sig liten ibland. Som vuxit ur det barnsliga men ännu inte vuxit i vuxenvärlden. Barnet som gärna vill höra till men inte finner sin plats bland tulpaner och svag saft.
.
Forslinds färgskala är mild och detaljerna sparsmakade. Sidorna är matta med handskrivet typsnitt i poetisk ton. Boken har ett inbjudande liggande format som lockar små barnhänder till läsning. Med små medel fångas skickligt stämningen genom barnets avslöjande minspel. I illustrationerna kan man skönja kopplingar till Elsa Beskows tre tanter och Farbror Blå. Ett grepp som sätter berättelsen i perspektiv och låter den dåtida ovanliga familjekonstellationen omvandlas till en modern bonusfamilj där Tant Bruns leopardmönster omfamnar såväl barnet som läsaren.
.
”Fastrarna” är en pärla och en värdig avslutning på förlaget Urax utgivning av konstnärliga och lekfullt poetiska bilderböcker.
.
#fastrarna #ebbaforslind @ebbaforslind #urax @uraxforlag #barnensboktips #boktips #bilderbok #barnbok #elsabeskow #tantbrun @svenskabarnboksinstitutet #barnbokskritik @osterlundmia

. Från svag saft till stark gemenskap . Känslan av att som barn tvingas åka till den där avlägsna släktingen på kalas. Där det varken finns leksaker eller böcker, där det luktar konstigt och serveras alldeles för svag saft. Där de vuxna pratar över huvudet på barnet som gång på gång undrar när man får åka hem. Den känslan av utanförskap gestaltar Ebba Forslind inkännande i bilderboken ”Fastrarna”. . Berättarjaget ska åka på kalas med mamma, småsyrrorna och mammas kille Björn. Det är Björns gamla mamma som ska firas och det är tråkigt och nästan lite fult där hon bor. Alla bara gullar med småsyrrorna, någon har ritat i den enda boken och alla leksaker är sönder. Men så ropviskar Björns vuxna småsyrror lite tyst från köket. De undrar om de kanske kan få bli fastrar? Vips byts den grå tristessen mot fastrarnas upptåg och färgglada famn. . I likhet med debuten ”Jättejättebråttom” ställer sig Ebba Forslind på barnets sida. Här ges plats åt barnet som inte längre har gulliga små fötter men som ändå vill känna sig liten ibland. Som vuxit ur det barnsliga men ännu inte vuxit i vuxenvärlden. Barnet som gärna vill höra till men inte finner sin plats bland tulpaner och svag saft. . Forslinds färgskala är mild och detaljerna sparsmakade. Sidorna är matta med handskrivet typsnitt i poetisk ton. Boken har ett inbjudande liggande format som lockar små barnhänder till läsning. Med små medel fångas skickligt stämningen genom barnets avslöjande minspel. I illustrationerna kan man skönja kopplingar till Elsa Beskows tre tanter och Farbror Blå. Ett grepp som sätter berättelsen i perspektiv och låter den dåtida ovanliga familjekonstellationen omvandlas till en modern bonusfamilj där Tant Bruns leopardmönster omfamnar såväl barnet som läsaren. . ”Fastrarna” är en pärla och en värdig avslutning på förlaget Urax utgivning av konstnärliga och lekfullt poetiska bilderböcker. . #fastrarna #ebbaforslind @ebbaforslind #urax @uraxforlag #barnensboktips #boktips #bilderbok #barnbok #elsabeskow #tantbrun @svenskabarnboksinstitutet #barnbokskritik @osterlundmia - 3 months ago

167 Likes
11 Comments
4
Först ut i tipstorsdag är ingen mindre än Marcus-Gunnar Pettersson, illustratör och författare. Aktuell med ”Modig som ett lejon, pigg som en mört” samt ”Ylvania -de stulna skuggornas tid”. Finns på @marcusgunnar och fler tips postas inom kort på www.barnensboktips.se
.
Hej! Vad roligt att jag och barnet i mig får tipsa om böcker! Det var svårt att välja men här kommer några!
.
1. ”Stora Bilderboken” av Gyo Fujikawa (1976). Min storfavorit som barn och jag tycker att den är lika bra idag. De böcker jag gillar bäst är de där innehållet inte behöver hänga ihop. Där varje uppslag är ett eget äventyr eller andrum.
.
2. "Giraffen och Pelikanen och Jag av Roald Dahl och Quentin Blake (1985). Dessa två berättare i kombination fick mig att börja läsa när jag var liten, jag SLUKADE alla deras böcker! Kanske för att de hade humor, fart och fläkt men också värme och fina relationer mellan karaktärerna. I denna bok äger en apa, en giraff och en pelikan ett fönsterputsarbolag som dom kallar SFPD - Steglösa Fönsterputsar-Bolaget. En väldigt rik hertig anställer gänget för att putsa sina hundra fönster!
.
3. ”Myggmedlet” av Björn F. Rörvik och Per Dybvig (2007). Kanske har detta par samma kärna som jag gillar mellan Quentin och Roalds samarbete. Boken handlar om Räven och Griskultingen som ska göra ett myggmedel för att slippa myggorna. Tänk att linjer från en penna kan få människor att skratta!  Minspelet hos dessa två huvudpersoner är fantastiskt.
.
4. ”Våldboken” av Pernilla Stalfelt (2005).
.
5. ”Halsen rapar hjärtat slår - Rim för 0-100 år” av Emma AdBåge och Lisen Adbåge (2016). Jag skulle kunna välja många böcker av både Emma och Lisen, men det får inte plats så jag väljer den här. Dom både tänker lika och kompletterar varandra. Och jag älskar det. Vers, rim, roliga bilder, allvarliga bilder, enkelt och avancerat, kort och långt, smalt och tjockt. En dynamisk bok som passar perfekt att öppna i mitten, början eller slut. Jag önskar att jag hade varit med i processen av den. För den hade nog inte heller mitten, början eller slut.  Min favorit är nog Brevet till José. Hahah!
.
#barnensboktips #tipstorsdag📚 #marcusgunnar #boktips #illustratör #barnbok #bilderbok

Först ut i tipstorsdag är ingen mindre än Marcus-Gunnar Pettersson, illustratör och författare. Aktuell med ”Modig som ett lejon, pigg som en mört” samt ”Ylvania -de stulna skuggornas tid”. Finns på @marcusgunnar och fler tips postas inom kort på www.barnensboktips.se . Hej! Vad roligt att jag och barnet i mig får tipsa om böcker! Det var svårt att välja men här kommer några! . 1. ”Stora Bilderboken” av Gyo Fujikawa (1976). Min storfavorit som barn och jag tycker att den är lika bra idag. De böcker jag gillar bäst är de där innehållet inte behöver hänga ihop. Där varje uppslag är ett eget äventyr eller andrum. . 2. "Giraffen och Pelikanen och Jag av Roald Dahl och Quentin Blake (1985). Dessa två berättare i kombination fick mig att börja läsa när jag var liten, jag SLUKADE alla deras böcker! Kanske för att de hade humor, fart och fläkt men också värme och fina relationer mellan karaktärerna. I denna bok äger en apa, en giraff och en pelikan ett fönsterputsarbolag som dom kallar SFPD - Steglösa Fönsterputsar-Bolaget. En väldigt rik hertig anställer gänget för att putsa sina hundra fönster! . 3. ”Myggmedlet” av Björn F. Rörvik och Per Dybvig (2007). Kanske har detta par samma kärna som jag gillar mellan Quentin och Roalds samarbete. Boken handlar om Räven och Griskultingen som ska göra ett myggmedel för att slippa myggorna. Tänk att linjer från en penna kan få människor att skratta!  Minspelet hos dessa två huvudpersoner är fantastiskt. . 4. ”Våldboken” av Pernilla Stalfelt (2005). . 5. ”Halsen rapar hjärtat slår - Rim för 0-100 år” av Emma AdBåge och Lisen Adbåge (2016). Jag skulle kunna välja många böcker av både Emma och Lisen, men det får inte plats så jag väljer den här. Dom både tänker lika och kompletterar varandra. Och jag älskar det. Vers, rim, roliga bilder, allvarliga bilder, enkelt och avancerat, kort och långt, smalt och tjockt. En dynamisk bok som passar perfekt att öppna i mitten, början eller slut. Jag önskar att jag hade varit med i processen av den. För den hade nog inte heller mitten, början eller slut.  Min favorit är nog Brevet till José. Hahah! . #barnensboktips #tipstorsdag #marcusgunnar #boktips #illustratör #barnbok #bilderbok - 3 months ago

165 Likes
10 Comments
7
Dags för något nytt! Med start idag kör jag tipstorsdag här på @barnensboktips Tanken är att en författare, illustratör eller annan känd person får chansen att tipsa om sina favoriter från barndomen, sånt de läser idag eller andra böcker som de av olika skäl vill uppmärksamma.
.
Ni följare får därmed lite varierade tips och dessutom chansen att upptäcka nya författare/illustratörer. Hoppas ni ska gilla!
.
Först ut ikväll blir en illustratör med känsla för detaljer. Kan ni gissa vem? Lämna gärna en kommentar och skriv gärna önskemål på vilka ni skulle vilja dök upp på tipstorsdag framöver.
.
#barnensboktips #tipstorsdag📚 #barnensboktipstipstorsdag #boktips #barnböcker #barnbok #bilderbok #bilderböcker #sagostund #högläsning #läslust #läspepp

Dags för något nytt! Med start idag kör jag tipstorsdag här på @barnensboktips Tanken är att en författare, illustratör eller annan känd person får chansen att tipsa om sina favoriter från barndomen, sånt de läser idag eller andra böcker som de av olika skäl vill uppmärksamma. . Ni följare får därmed lite varierade tips och dessutom chansen att upptäcka nya författare/illustratörer. Hoppas ni ska gilla! . Först ut ikväll blir en illustratör med känsla för detaljer. Kan ni gissa vem? Lämna gärna en kommentar och skriv gärna önskemål på vilka ni skulle vilja dök upp på tipstorsdag framöver. . #barnensboktips #tipstorsdag #barnensboktipstipstorsdag #boktips #barnböcker #barnbok #bilderbok #bilderböcker #sagostund #högläsning #läslust #läspepp - 3 months ago

99 Likes
11 Comments
0
Julklappstips!
När jag letade efter något att överraska vår 10-åring med i julklapp hittade jag den här fina animationslådan från Artax filmlabb. Perfekt present för påhittiga barn!
.
I lådan finns bland annat en hopvikbar filmstudio, greenscreen, kulisser, modellera och klämmor. Själv behöver man en mobil/padda/kamera att filma med och sedan är det bara att sätta igång!
.
Finns att köpa på @artaxlever s webshop och vissa Designtorgetbutiker. Obetalt samarbete, vill bara tipsa om en bra produkt.
.
#barnensboktips #artaxfilmlabb #animationslåda #julklapp #julklappstips #diy

Julklappstips! När jag letade efter något att överraska vår 10-åring med i julklapp hittade jag den här fina animationslådan från Artax filmlabb. Perfekt present för påhittiga barn! . I lådan finns bland annat en hopvikbar filmstudio, greenscreen, kulisser, modellera och klämmor. Själv behöver man en mobil/padda/kamera att filma med och sedan är det bara att sätta igång! . Finns att köpa på @artaxlever s webshop och vissa Designtorgetbutiker. Obetalt samarbete, vill bara tipsa om en bra produkt. . #barnensboktips #artaxfilmlabb #animationslåda #julklapp #julklappstips #diy - 3 months ago

225 Likes
12 Comments
2
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD MEN BÖSSAN ÄR ÖPPEN ÅRET UT
.
Nu kör vi! Självklart är @barnensboktips med och stöttar Musikhjälpen i år igen! Denna gång är temat ”Alla har rätt att funka olika”.
.
Vill du vara med? Skänk isåfall valfritt belopp till Barnens boktips digitala sparbössa. Målet är att slå förra årets insamling som uppgick till strax över 5000 kr. Följ tillfälliga länken i profilen för att komma till bössan.
.
Vill du dessutom ha chansen att vinna ett bokpaket? Tre personer som bidrar med valfritt belopp till bössan vinner varsitt paket för önskad ålder som skickas så det kommer fram innan jul. Hur bra?
.
1) Lämna en kommentar nedan där du anger ålder på barnet du vill vinna till samt tipsar om en bok som berör funktionsvariation i någon form (helst för 0-18 år men även skönlitteratur och fackböcker för vuxna går fint).
.
2) Helt valfritt men om du vill får du gärna tipsa andra att bidra till bössan (påverkar ej dina chanser i tävlingen) så vi får in så mkt pengar som möjligt.
.
3) Tävlingen avslutas sön 16e och tre vinnare får sina paket skickade inom Sverige.
.
4) Tävlingen är min egen och har inget samröre med Instagram, ej sponsrad.
.
5) Lycka till o nu kör vi!
.
#barnensboktips #mh18 #musikhjälpen #barnensboktipsförmusikhjälpen #musikhjälpen2018 #barnensboktipstävling #boktips #bokpaket #julklapp #funkis #funktionsvariation

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD MEN BÖSSAN ÄR ÖPPEN ÅRET UT . Nu kör vi! Självklart är @barnensboktips med och stöttar Musikhjälpen i år igen! Denna gång är temat ”Alla har rätt att funka olika”. . Vill du vara med? Skänk isåfall valfritt belopp till Barnens boktips digitala sparbössa. Målet är att slå förra årets insamling som uppgick till strax över 5000 kr. Följ tillfälliga länken i profilen för att komma till bössan. . Vill du dessutom ha chansen att vinna ett bokpaket? Tre personer som bidrar med valfritt belopp till bössan vinner varsitt paket för önskad ålder som skickas så det kommer fram innan jul. Hur bra? . 1) Lämna en kommentar nedan där du anger ålder på barnet du vill vinna till samt tipsar om en bok som berör funktionsvariation i någon form (helst för 0-18 år men även skönlitteratur och fackböcker för vuxna går fint). . 2) Helt valfritt men om du vill får du gärna tipsa andra att bidra till bössan (påverkar ej dina chanser i tävlingen) så vi får in så mkt pengar som möjligt. . 3) Tävlingen avslutas sön 16e och tre vinnare får sina paket skickade inom Sverige. . 4) Tävlingen är min egen och har inget samröre med Instagram, ej sponsrad. . 5) Lycka till o nu kör vi! . #barnensboktips #mh18 #musikhjälpen #barnensboktipsförmusikhjälpen #musikhjälpen2018 #barnensboktipstävling #boktips #bokpaket #julklapp #funkis #funktionsvariation - 3 months ago

202 Likes
26 Comments
2
Load more posts
2018 - © Deskgram. All rights reserved.